ŠATRO PRIČA O PLANINARENJU

Objavljen: Nov 10, 2019 06:44pm

Tagovi: lični razvoj budan planina planinarenje Kajlaš putovanje

 

 

Pre nego što na planinu kreneš, planina će da te doziva.

Tu, u grudima, rodiće ti se čežnja. Lepa kao nemir u zaljubljenoga. Uporna kao svrab od boginja.

 

Možda ćeš se u početku opirati dozivanjima.

DŽABA…

 

Jer uzvišenje je izabralo tebe a ne ti njega.

 

Čim pre to shvatiš, već si na vratima. Od prtljaga nosiš jedan osmeh i jedan težak ranac na leđima, Baš kako priliči planinaru naivnog srca i ludog nauma.

 

Na podnožju samom obradovaće te družina. Grupa entuzijasta, kao i ti pozvana. Zajedno krećete putem uspona i biće to u početku najuzbudljivija avantura. Biće, sve dok ne shvatiš: dok jedan usporava tebe - drugom si ti tačka nazadovanja. Na kraju krajeva, ovo je put za samotnjaka. Zato će svako produžiiti svojom stazom i tempom koji njemu odgovora.

 

Jednom kad ostaneš sam, saznaćeš šta je borba. Shvatićeš koliko si mali spram planinskih venaca. Doznaćeš da je planina na tvoj opstanak ravnodušna. Uplašićeš se njenog mraka i moćnih hukova. Istrpećeš njene nagle promene vremena i prilika. Pomislićeš, pomalo šašav, da tebe ova planina zajebava.

 

I dovraga, šta je s tim teškim rancem na leđima?!

Kakve si to kilograme i kilograme poneo tereta?

Zgrozićeš se kad saznaš da ti je prtljag pun teškog kamenja.

Na svaki kamen po jedna uspomena.

Neka lepa, neka ružna, a svaka vezujuća.

 

Odvezati se il ostati vezan…

Zar ima tu pravog izbora?

Do vrha najpre stiže putnik bez imalo prtljaga.

 

A vrh… vrh je priča posebna. Širina vidika. Harmonija punog kruga. 360 stepeni osvešćenoga. Da, kad se budeš našao na vrhu postaćeš jedan od “onih” likova. Znaš onih što sve znaju i smeju se kao Monaliza. Onih što govore da se bogatstvo ne nalazi spolja.

 

Njih je planina naučila da bogatstvo ne leži u osvojenim vrhovima. Planina bogatstvo oduvek skriva u svojim zlatnim žilama.

 

 

Napomena: Na slici se nalazi planina Kajlaš (Tibet). Budući i sama mistična, predmet je interesovanja mistika, kao i svih tragalaca za istinom i dubinama duha. Ono što posebno intrigira u vezi sa Kajlašem je teorija da se u njegovoj unutrašnjosti nalazi najveći, najređi i najmoćniji od svih kristala - šantaman, čije moći preispituju sve u šta verujemo kada je u pitanju nauka. Više na ovu temu pročitajte u knjizi "U potraži za gradom bogova" od Dr. Ernsta Muldaševa.

 

BUDAN.RS

Budan-min-spa-by-Marija-Dajic-Instagram

budan.rs